REIS ZONDER EINDE

LOB is een reis zonder einde; een leven lang ontwikkelen. Maar hoe zorg je ervoor dat binnen onderwijsinstellingen deze ontwikkeling naadloos in elkaar overloopt als een ‘doorlopende leerlijn’? Hoe bouw je verder op de basis die er al is gelegd? Hoe maak je die ontwikkeling zichtbaar? En hoe zorg je dat deze loopbaanomgeving mee kan reizen, waar je ook gaat?

Zet jezelf op de kaart

YouNifi heeft –als onderdeel van het Route LOB-programma van ImpactYou- een online platform gebouwd waarin iedereen van groep 7 tot 67 jaar zijn of haar loopbaanontwikkeling in kaart kan brengen. Daarmee hebben wij de complexiteit van ‘losse omgevingen’ en een veelal onsamenhangende aanpak doorbroken. De omgeving en het programma reizen met je mee, waar je ook gaat. De vier belangrijkste componenten: Route LOB (loopbaanprogramma vo-mbo), Online Profielwebsite, Community, Matching. Online tools die offline ontmoetingen stimuleren en die verweven zijn met het onderwijsprogramma.

Noodzaak van een flexibel inzetbaar online platform

Het bedrijfsleven wordt al vroeg geïntroduceerd wordt binnen het onderwijs, bijvoorbeeld in de vorm van bliksem- en snuffelstages, en daarmee ook het ‘matchen’. Leerlingen/studenten worden geacht vanaf jonge leeftijd ‘het werkveld’ te onderzoeken. Ze bouwen portfolio’s, voeren intakegesprekken, moeten in staat zijn te pitchen en zichzelf kunnen profileren. Dat is nogal wat. Vaak gaan bij de overstap waardevolle kennis, ervaring en ‘producten’ verloren, omdat het blijft ‘hangen’ in de omgeving van de vorige onderwijsinstelling. Met als gevolg dat de leerling/student het allemaal opnieuw moet doen. Zonde!

Van studie naar stage naar werk voor een leven lang ontwikkelen.

Kern van de aanpak is de realisatie van een Loopbaanontwikkeling- en Begeleidingsprogramma (LOB) dat leerlingen/studenten vanuit de opleidingsinhoud en hun leefwereld concreet verder helpt bij (het vinden en behouden van) stage en werk. Door matching te laten plaatsvinden vanuit een uniek digitaal platform, waarin de loopbaanontwikkeling middels een laagdrempelige community en uitdagende loopbaanlessen wordt geborgd, ontstaat er een duurzaam ecosysteem waar zowel studenten als bedrijven zichzelf profileren met ‘rijke’ kwaliteitsprofielen. Hiermee wordt ingezet op een blijvende verbinding tussen studenten en bedrijven, zowel tijdens als ook lang na het diploma. Denk hierbij ook aan het actief benutten en betrekken van alumni.

Over YouNifi

YouNifi is de eerste partij in Nederland die met een aantal partners het onderwijs en bedrijfsleven digitaal met elkaar hebben verweven middels een integraal community- en matchingsplatform gericht op een leven lang ontwikkelen. YouNifi is een zusteronderneming van ImpactYou.

Nieuwsgierig geworden?

Ga naar www.younifi.nl of neem contact op via 085-06044215 / info@younifi.nl.

 

Dit artikel komt uit de uitgave Onderwijs Special – Bij De Les- NVS NVL

november 2019