Het voelt een beetje alsof ik nieuw werk heb. Het is weer opnieuw spannend om door de gangen te lopen en studenten tegen te komen. Overal zie ik weer (halve) gezichtjes -door de mondkapjes natuurlijk-. Ik hoor gelach, maar ook studenten die zeggen dat het weer erg vroeg was. Ik ben terug, wij zijn terug!

Een week later dan gehoopt hebben we de planning rond. Alle studenten kunnen eens per week naar school en hebben naast hun gewone lessen ook een mentorles waar eventueel extra aandacht kan zijn voor het welbevinden van de studenten. Ik zeg eventueel, omdat dit in het mbo toch wel in elke les gebeurt. Het moeilijke qua planning is dat je maar de helft van de studenten in een lokaal kunt laten. Met een groep groter dan 14 komt de 1.5m in het gedrang & dat zorgt voor de uitdaging. Het liefst wil je de hele klas tegelijk zien, dat maakt het lesgeven makkelijker, maar ook het sociale gedeelte veel beter.

De maandagochtend is drukker dan normaal. Normaal is er meer tijd, maar nu moet ik mijn dochter eerder naar de gastouder brengen en ik moet haar dan ook wakker maken. Dat vindt ze niet leuk en dat gedeelte vind ik ook wat minder. De ochtend is iets hectischer dan de afgelopen weken het geval was wanneer ik vanuit thuis werkte.

Mijn week begint met examens die al gepland stonden. Examens schrijven worden studenten altijd extra vrolijk van op de maandagochtend, dus we proberen er maar meteen plezier in te brengen door er vrolijk op in te springen. Ik ben oprecht blij de studenten te zien, al hoefde dat voor mij niet per se met examens 😉

Gelukkig is er ook ruimte tussendoor om met collega’s bij te kletsen. Want ook hen heb ik tijden niet gezien. Via teams overleggen is ook anders dan onder het genot van een kopje koffie de afgelopen weken te bespreken. Ik merk dat de collega’s ook blij zijn weer op school te mogen zijn. Hiervoor zijn we toch docenten geworden.

Op dinsdag ben ik weer de hele dag op school, ondanks dat mijn lessen online plaatsvinden. Want nu wordt het toch ook makkelijker om na een examen te blijven hangen en online vanuit school les te geven. De week staat vol met afspraken op school en online en het is heerlijk te kunnen afwisselen tussen de keukentafel en een klaslokaal/kantoor. Het zorgt voor mij weer voor een vernieuwde energie. Weer zin om die extra stap te zetten, die extra vergadering in te plannen, maar ook andere gesprekken aan te gaan met de studenten. Want online is een goede tweede keus, maar voor de persoonlijke gesprekken zal ik altijd blijven kiezen voor elkaar in de ogen aankijken en samen zitten. Die gesprekken zijn afgelopen week veel beter gegaan. Studenten delen sneller iets als ze je zien, maar vaak durven ze ook beter hun gevoel te uitten.

Al met al was het voor mij een goede week! Vandaag, vrijdag, werk ik thuis. Gezellig met mijn dochter aan mijn zij. En zo is de perfecte balans voor mij weer gevonden!

Ik wens jullie allemaal veel schoolplezier!

 

 

 

 

 

Eva Wagemans is docente aan het VISTA college in Heerlen. Het zuiden van Nederland staat niet alleen garant voor beter weer (haha), maar ook voor leuke studenten. Als docent Engels, Nederlands en burgerschap probeert ze de studenten van de ICT-afdeling communicatiever en wereldwijzer te maken. Mocht dat niet lukken, dan hebben ze tenminste een uur gelachen (al kan ze ook wel streng zijn).