Ik krijg het nieuwe loopbaan boek “Expeditie Me” onder ogen. Een prachtig boek, waarin de loopbaanontwikkeling van de student wordt weergegeven als een reis. Een lijn die je heel mooi uit kunt zetten in het schooljaar. Van je reisgenoten leren kennen aan het begin, tot het bereiken van de eindbestemming: het examen. Vanuit daar gaat de reis weer verder. Er is niet alleen aandacht voor werkexploratie, maar ook zeker de persoonlijke ontwikkeling van de student. Zijn emoties, wensen en dromen, want ja, dat leidt uiteindelijk naar een betekenisvol leven en daarmee een waardevolle bijdrage aan de maatschappij.

Als we het over reizen hebben, dan is mijn reis bij ImpactYou tot een einde gekomen. Ik blijf nog steeds schrijven, dan via mijn eigen kanalen. Het was een bijzondere reis, van een oproep op Facebook tot een jaar lang elke twee weken iets schrijven. Ik heb mijzelf beter leren kennen, hoe ik werk en wat ik belangrijk vind. En hoe anderen hier tegenaan keken wanneer ze het lazen. Ik heb de kracht van verhalen leren kennen.

Vroeger werd rond het kampvuur oude wijsheid doorgegeven. De ouderen gaven de jongeren hiermee nieuwe inzichten. Jongeren werden aangemoedigd om zichzelf te bewijzen, op avontuur te gaan en bepaalde rituelen door te gaan om volwassen te worden. En zo kwamen uiteindelijk ook zij weer met nieuwe verhalen terug in het dorp. In plaats van rond het vuur, gaan de verhalen nu virtueel via blogs, vlogs en tedtalks de wereld in. In verhalen zitten leermomenten verstopt en hiermee kun je anderen inspireren. Ons hele leven bestaat uit verhalen, vanaf het moment dat je geboren wordt totdat je doodgaat. De schoolcarrière is hier maar een onderdeel van. Toch juist wel het moment dat je wijze mentoren ontmoet, zij het op school of op stage.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je verbintenissen ziet met wat je toen hebt geleerd. Dan bedoel ik niet die handige rekensom, maar meer hoe om te gaan met jezelf, anderen en de wereld. Daarom zet ImpactYou zich ook in voor loopbaanbegeleiding, juist omdat op school zoveel van je persoonlijke vorming gebeurd. En ik heb me aan hun missie verbonden, omdat ik, naast vaardigheden opdoen in het beroep, de student zelf nog veel belangrijker vind. Zoals een van mijn collega’s zei, we geven de student wel veel stress, maar we leren ze niet ermee om te gaan. Gelukkig is hier het bewustzijn wel voor, dat de begeleiding op school belangrijk is. En investeren steeds meer scholen in kennis op dit gebied. Hoe een student vrienden kan maken, om kan gaan met zijn eigen emoties of conflicten, onafhankelijk keuzes kan maken en zichzelf kan helpen om te komen waar hij wil zijn. Eigen regie. Ik weet niet of jij vroeger dit soort vakken hebt gehad op school, ik in ieder geval niet, maar het zou mooi zijn als dat er wel is. Omdat je daar ontzettend veel aan hebt in je volwassen leven.

Ik wil jullie als lezers bedanken, om mijn verhalen te ontvangen en te lezen. Want daardoor heb ik ook van jullie geleerd. De reis gaat verder, ik weet nog niet waarheen, wel dat ontwikkeling hierin verweven zal zijn. Ik wens jullie ook een goede reis toe, straks in de zomervakantie (even bijkomen van dit gekke schooljaar!) en in het leven zelf. Wellicht kruizen onze paden nog eens op dit bijzondere pad!

Lieve groet, Naomi

 

 

 

 

Naomi de Lange is gastblogger bij impactyou.nl en docent/coach bij het Friesland College.
Ze ’empowert’ jongvolwassenen en stimuleert hen meer uit zichzelf, de opleiding en het leven