Elk jaar met oud en nieuw schrijf ik 14 verlangens op. Een techniek die ik heb geleerd van mijn coachopleiding. Geen voornemens, nee, deze zijn toch gedoemd om te mislukken. Geen doelen die te behalen zijn, want dan focus ik me alleen maar daarop. Maar verlangens dus, wat ik hoop dat gaat gebeuren in 2020, wat ik graag zou willen ontvangen.

Ik schrijf dan een soort brief aan mijzelf en deze brief stop ik dan in de kast. En die haal ik er pas einde van het jaar weer uit. Vorig jaar en dit jaar zijn toch 12 van de 14 verlangens uitgekomen! Het blijft iets magisch. Sommige verlangens was ik allang weer vergeten. En ook niet te vergeten, dat het leven jouw wens soms net iets anders interpreteert.

Zo vroeg ik vorig jaar om een kat als huisdier en kreeg ik die van een vriendin die op wereldreis ging. Inmiddels woont het heerlijke beest alweer een jaar bij mij. Wilde ik graag samenwonen, bleek een goede vriendin het appartement onder mij te hebben gehuurd. De tussendeur bleef al snel openstaan en voelde het als één groot huis. Had ik in 2018 opgeschreven graag weer auto te willen rijden (super eng met mijn rijangst) dwong mijn werk hiertoe met stagebezoeken door heel Friesland.

Nu ik naar mijn lijstje kijk voor het aankomende jaar valt me iets op. Een coach zei ooit, kijk welk verlangen er achter het verlangen zit. Een nieuwe auto om mee te pronken is bijvoorbeeld de behoefte aan waardering van andere mensen, of die reis een behoefte aan plezier. Zo zie ik dat ik eigenlijk verlang naar warmte, gezelschap, het thuis gevoel, ontspanning en oprechte aandacht (van/voor anderen of in het werk dat ik doe). En ook een vuurtje voor nieuwe projecten, iets nieuws wat ik mag creëren.

Mag het jaar zich ontvouwen, verrassen, teleurstellen en vol zitten met levenslessen.

Naomi de Lange is gastblogger bij impactyou.nl en docent/coach bij het Friesland College.
Ze ’empowert’ jongvolwassenen en stimuleert hen meer uit zichzelf, de opleiding en het leven te halen.