Eindelijk zie ik weer stralende tanden en glimlachende studenten. Niet omdat ze er niet waren, maar omdat de mondkapjes nog steeds niet weg te denken waren uit het schoolbeeld. Hoeveel fijner maakt het onderwijs, als we gewoon normaal naar elkaar kunnen lachen, zonder onze hele gezichten in de kreukels te moeten gooien zodat studenten lachende ogen zien?

Waarschijnlijk kennen alle docenten en ander onderwijspersoneel deze struggle wel. Dus hoe mooi is het dat we september kunnen afsluiten zonder?

Over fijn, leuk en mooi onderwijs gesproken. Hoe kan het toch dat er steeds minder mensen kiezen om in het onderwijs te werken? Er ontstaat momenteel in het zuiden des lands een enorm tekort aan docenten. Niet voor elk vak natuurlijk, maar toch wel voor meer vakken. Dat zal in de rest van Nederland toch zeker niet anders zijn?Waarom zijn er steeds minder mensen die net als ik het onderwijs in willen? Om jullie over te halen, non-docenten, wil ik graag alle leuke dingen opnoemen die het onderwijs te bieden heeft.

De studenten, leerlingen, deelnemers. Hoe je ze noemt, maakt niets uit. Ze horen wel op nummer één te staan. Je leert elke dag nieuwe dingen via de jongeren, ze houden je jong (of laten je even heel oud voelen). Ze hebben interesse in jou (vooral als je uitleg wil geven) en als je een beetje je best doet, kun je ze veel leren. Je kunt niet alleen een vakdocent zijn, begeleiding hoort erbij en maakt het werk zo leuk.

Letterlijk elke dag is anders. Met welk humeur je ook de school binnengaat, je weet nooit met welk humeur je het eerste lesuur verlaat. Meestal hebben de studenten haarfijn door hoe jij naar binnenkomt en zullen ze daarnaar handelen (soms dagen ze ook wel extra uit hoor). Eigenlijk hebben ze allemaal enorme voelsprieten en kun je geen les doorkomen met slechte zin, want…

Wat hebben ze een enorm slecht, maar leuk gevoel voor humor. Er is geen enkel lesuur waarin ik geen raar, apart, gek of vreemde opmerking/grap hoor waar de studenten enorm om in een deuk liggen. Ze genieten van de tijd die ze samen zijn op school en dat is ook wel te merken in hun humor. Of ze nu 16 zijn of 23, eigenlijk doet iedereen wel mee.

Collega’s, zijn ook een goede reden om voor onderwijs te kiezen. Je werkt intensief samen met anderen, met dezelfde passie, om de studenten voor te bereiden op de maatschappij, een vervolgopleiding of hun beroep. Dat is toch gewoon al geweldig?

Ik kan nog 400 redenen opnoemen waarom het onderwijs geweldig is, maar eigenlijk kun je het ook komen ervaren. Dat kan bij VISTA College, maar ik weet zeker dat het ook bij andere scholen kan. Meld je eens aan, laat weten dat je interesse hebt, ga eens kijken en wellicht vind jij het onderwijs net zo leuk als ik.

Blog Eva Wagemans

 

 

 

 

 

 

Eva Wagemans is docente aan het VISTA college in Heerlen. Het zuiden van Nederland staat niet alleen garant voor beter weer (haha), maar ook voor leuke studenten. Als docent Engels, Nederlands en burgerschap probeert ze de studenten van de ICT-afdeling communicatiever en wereldwijzer te maken. Mocht dat niet lukken, dan hebben ze tenminste een uur gelachen (al kan ze ook wel streng zijn).