Op onze gezamenlijke teamdag een aantal weken geleden, kwam Robin van Galen als gastspreker langs. Hij is een sportcoach die het Nederlandse waterpolo team voor het eerst naar Olympisch goud heeft gebracht. Hij nam zijn Olympische medaille mee en die mochten we allemaal vasthouden. Een symbool voor een grote prestatie, als bekroning op wekenlang trainen en zwoegen.

Toen ik de medaille in mijn handen had, dacht ik, wat is mijn goud? Wat is hetgeen waar ik warm voor loop, mij dagenlang voor in kan zetten, iets waar ik voor adem en leef om het te bereiken? Het bracht me tot een leuke huiswerk opdracht voor ons als team (en ook voor de studenten). Wanneer je je persoonlijk goud kunt identificeren, kun je ook kijken als team wat daarin de overlap is, en vervolgens voor gezamenlijk goud gaan.

Enkele dingen die ik van Robin heb geleerd:

• Bepaal je goud en ga hier vervolgens voor. Deze focus heb je nodig in het succesvol bereiken van je doel.

• Vergelijk je niet met anderen, tenslotte, de definitie van ‘goud’ is voor iedereen anders.

• Wat je gelooft, straal je ook uit. Wanneer je gelooft in jouw eigen goud (de talenten, waarden en doelen die jou ‘jou’ maken) dan is dit zichtbaar in je houding, stem en bewegingen. Mensen pakken deze nonverbale communicatie gelijk op.

• Wanneer je je authentieke zelf bent, dan komt er natuurlijk kritiek op. Aristoteles zei niet voor niets: “Er is maar één manier om kritiek te vermijden: niets doen, niets zeggen en niets zijn.” Kritiek is een manier waarop de ander laat zien dat hij wil investeren in jou en je groei. Weet daarin wat je waard bent: op zinvolle kritiek kun je reageren, onzinnige kritiek kun je van je af laten glijden.

• Krachtig leiderschap kan leiden tot grote prestaties. Wees niet bang om gevoelige zaken te bespreken. Wanneer je investeert in de relatie, wordt de prestatie beter. Deel je momenten van trots maar ook je momenten van kwetsbaarheid en schaamte. Deze openheid inspireert anderen hetzelfde te doen.

• Leer van ervaren mensen, zij hebben vaak waardevolle adviezen hoe zij bij hun ‘goud’ zijn gekomen. Niets voor niets heeft Robin zijn boek geschreven vol met adviezen van andere topcoaches!

Naomi de Lange is gastblogger bij impactyou.nl en docent/coach bij het Friesland College.
Ze ’empowert’ jongvolwassenen en stimuleert hen meer uit zichzelf, de opleiding en het leven te halen.