Ik loop over het schoolplein. De herfstwind heeft blaadjes over onze Global Goals tegels heen gestrooid. Ik bedenk me dat dit soms ook gebeurt met goede voornemens, in de drukte verliezen ze we weer uit het oog. Tot mijn collega bij de vergadering ieder van ons een kaartje geeft met een Global Goal erop. “Doe hier iets mee deze week.” Ik pak het kaartje met gendergelijkheid, hier gaat mijn les van donderdag over. Het thema diversiteit staat centraal deze periode. We geven lessen over discriminatie, waarden en normen, dat iedereen zijn unieke zelf mag zijn en we tegelijkertijd ook rekening willen houden met elkaar. Binnen ons team zetten we ons in voor gelijke kansen. Een loopbaantraject ondersteund door een training van het Anne Frank Huis en nu ook door ImpactYou.
Wat zijn gelijke kansen nu eigenlijk? We zijn niet opgegroeid in dezelfde gezinnen, we hebben niet allemaal een veilige en stabiele omgeving gehad, dezelfde waarden meegekregen vanuit huis, de mogelijkheden gekregen die een ander met meer geld misschien wel krijgt. We hebben onze achternaam niet gekozen, ons cultuur of geloof drukt een stempel op ons. Onbewust hebben we vooroordelen over mensen en onbewust zoeken we ook gelijkgestemden op. Onbewust zeggen we soms dingen die een ander kwetsen. En juist de beweging van onbewust naar bewust is wat er moet gebeuren.
Is er sprake van stagediscriminatie? Ja en wanneer we dit weten kunnen we studenten bijstaan in hun zoektocht naar een stage en met bedrijven in gesprek gaan. Hebben de studenten het gevoel dat er wordt neergekeken op een mbo opleiding? Ja, en wanneer we deze pijn erkennen kunnen we ons best doen om het mbo in zijn kracht te zetten. Zijn er studenten die de helft van de lesstof niet meekrijgen, omdat ze de taal nog niet goed spreken? Ja en daarom zetten we in op bijles en elkaar helpen in de klas. Zijn er studenten die zich anders voelen en onveilig? Ook ja en dit zien we soms over het hoofd, omdat ze ook zo goed zijn geworden in het dragen van een masker.
Er zit een berg pijn onder gelijke kansen, van elke ervaring van afwijzing die we zijn tegen gekomen. Ik bewonder mijn studenten om hun moed, om door te zetten door alle barrières heen, om hun dromen na te jagen. En ik wil ze alles geven om ze op hun weg te ondersteunen. Maak ik fouten? Ongetwijfeld. Maar met ons team strijden we ervoor iedereen gelijke kansen te bieden. Om maatwerk te bieden. Want iedereen verdient een kans.
Naomi de Lange is gastblogger bij impactyou.nl en docent/coach bij het Friesland College.
Ze ’empowert’ jongvolwassenen en stimuleert hen meer uit zichzelf, de opleiding en het leven te halen.