Met deze titel begon deze week de eerste aflevering van het derde seizoen van Dreamschool.

De jongeren uit deze serie hebben allemaal een verhaal (een flink dossier zelfs) met een hoop nare bagage (waarvan we de rest van de serie moeten volgen om te leren wat dit precies is). Ze doen mee aan Dreamschool om de patronen waarin ze zijn vastgeraakt te doorbreken, voor eens en voor altijd. Vol verwachting kijkt heel Nederland mee of het deze jongeren gaat lukken.

Maar hoe krijg je iemand zover dat hij zijn ‘oude’ verhaal loslaat en openstaat voor nieuwe kansen, succes, geluk, liefde, vertrouwen, hoop, een beter leven en een mooie toekomst? Dreamschool doet een serieuze poging om dat binnen 3 weken te doen, volledig zichtbaar onder camera’s, onder leiding van Lucia Rijker en Eric van’t Zelfde én met behulp van BN’ers die gastlessen verzorgen. ‘Recipe for success or recipe for disaster?’ Kijk en oordeel zelf. Je kunt de aflevering hier terugkijken.

LOB/loopbaanontwikkeling zou meer in het teken moeten staan van het onderzoeken van ‘dit verhaal’. Wij besteden er veel aandacht aan tijdens onze lessen, door de student echt op zoek te laten gaan naar waar zijn/haar eigen kracht ligt, zich meer bewust te laten worden van de invloed van zijn/haar omgeving en te leren de regie te pakken over zijn/haar eigen loopbaan. Waarom is dit zo belangrijk?

Pas wanneer het verhaal dat je jezelf iedere dag vertelt een verhaal is over het zien en creëren van kansen, over eigen verantwoordelijkheid, over durven dromen, over progressie (i.e. growth mindset), over vallen en opstaan, .. pas dan is er ruimte voor ontwikkeling, een open houding, een positieve mindset, het nemen van ‘de juiste’ beslissingen en het maken van keuzes die je verder helpen naar een leven waar jij van droomt.