“Elke keuze heeft zijn consequentie” – een uitspraak van een coach die me altijd is bijgebleven. Ik ben namelijk nogal een piekeraar. Denk lang en veel na over mijzelf en mijn levenskeuzes. Eigenlijk maak ik keuzes best impulsief, op gevoel, maar vraag me vervolgens af of ik het juiste heb gedaan. Een goede vriendin stelt me gerust, je weet pas achteraf of je de juiste keuze hebt gemaakt. Zoals Steve Jobs zei: “You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something – your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.“

Toch vraag ik me af in hoeverre ik de keuzes maak, omdat ik iets wil, of omdat ik onbewust toch de goedkeuring wil van de mensen om me heen. Met goede adviezen kunnen mensen me nog wel eens beïnvloeden. Toen ik een vast contract kreeg op het werk, kreeg ik meteen te horen, nu kun je een huis kopen! Ja, inderdaad.. maar wil ik eigenlijk wel? Financieel is het een goede beslissing, maar wat als het leven ineens een andere wending neemt? In mijn jaren van reizen had ik nooit een vast adres en ergens genoot ik van deze vrijheid.

Hoe kun je in het maken van keuzes echt bij jezelf blijven? Dat je de woorden uit je omgeving wel in overweging neemt, maar toch blijft voelen wat voor jou het beste is. Niemand kan namelijk jouw leven leven, je moet het zelf ervaren en doorvoelen, soms spijt hebben van dingen, maar vaker ook dankbaar voor wat het je gebracht heeft. Poe, toen ik zei dat ik geen universitaire studie ging doen maar verder wilde reizen, stond mijn omgeving echt niet te popelen. “Je komt nooit meer aan een baan met dit gat in je CV! Denk om je pensioen! Je vergooit al je spaargeld!” Was ik inderdaad een beetje de weg kwijt? Ongetwijfeld. Maar het heeft me heel veel gebracht. Onder andere deze leuke baan als docent, zoals mijn manager zei, door je reiservaring sprong je CV er juist uit.

Hoe je keuzes ook maakt, op ratio of op gevoel, gebaseerd op een duidelijk doel voor ogen, of juist vanuit ‘we zien het wel’. Het maakt niet uit. Zolang de keuze maar jouw eigen is. Elke ervaring brengt je verder, elke ontmoeting leidt tot de volgende, en zelfs als een keuze je dichtbij de afgrond brengt, vanuit daar kun je ook weer iets nieuws gaan bouwen.

Naomi de Lange is gastblogger bij impactyou.nl en docent/coach bij het Friesland College.
Ze ’empowert’ jongvolwassenen en stimuleert hen meer uit zichzelf, de opleiding en het leven te halen.