Studenten die thuis liefde ontvangen, komen naar school om te leren. Studenten die dat niet hebben, komen naar school om geliefd te zijn. (Nicholas A. Ferroni)

Een van de dingen die ik heb geleerd van mijn Ierland reis, is hoe belangrijk het is om niet-school gerelateerde dingen te doen met studenten. Gewoon een stukje met ze oplopen en het over het leven hebben. Om ze beter te leren kennen en begrijpen wat ze bezig houdt. Zo praat ik even met een student en vraag ik wat zijn hobby’s zijn. ‘Voetbal’, zegt hij. Na een tijdje stil te zijn geweest, vraagt hij: ‘En wat zijn jouw hobby’s dan?’ Ik antwoord: ‘Liefde geven en ontvangen’. We kijken elkaar aan en moeten dan lachen.

Maar even zonder grappen, dat is wel hetgeen wat me het meeste bezig houdt. Liefde is iets waar we vanaf de conceptie naar verlangen, naar veiligheid, geborgenheid en warmte. We krijgen het helaas niet allemaal van huis mee. Ik kan het weten, want zelf ben ik opgegroeid in een gezin met huiselijk geweld. Wetende dat elke ouder zijn best doet, lukt het door omstandigheden niet altijd die warme omgeving te bieden. Misschien dat ik er juist daarom zo’n belang aan hecht dat school die warme omgeving wel biedt.

We willen kinderen de bouwstenen meegeven dat ze zichzelf, anderen en de wereld kunnen vertrouwen. Dat ze mogen zijn wie ze zijn. Dat ze er niet alleen voor staan, dat ze ertoe doen. In het onderwijs werken we met de meest kwetsbare doelgroep: opgroeiende kinderen. En misschien is het goed om in deze feestperiode te realiseren, dat het niet voor iedereen thuis feest is.

Voor sommige studenten is juist school een veilige haven, een plek om te schuilen. Om gezien te worden, op te leven van een complimentje. Om de pijn die ze meedragen, erkend te zien door een ander. Denk aan het effect wat je als leraar of begeleider kunt betekenen, met een beetje aandacht. Schenk bewust die warme glimlach, luister naar ze, moedig ze aan en kijk echt naar ze, dwars door hun masker heen.

Dat is mijn kerstwens, om te kijken, echt te kijken naar de ander, zijn pijn te erkennen en dan liefde en empathie te mogen geven. Liefde kan helend werken. En zolang liefde consequent genoeg is, kan het kinderen weer openen naar de wereld.

Ik kwam hier niet om je les te geven. Ik kwam om je lief te hebben. Liefde zal je alles leren. (Onbekend)

Naomi de Lange is gastblogger bij impactyou.nl en docent/coach bij het Friesland College.
Ze ’empowert’ jongvolwassenen en stimuleert hen meer uit zichzelf, de opleiding en het leven te halen.