Ik ben zondag vertrokken naar het uitwisselingsproject in Ierland. Een vriendin van mij zet me af bij de trein. Op Schiphol bij de gate ontmoet ik een leuke jongeman, die per toeval ook naar dezelfde stad gaat. Hij vergezelt me in de bus en vertelt onderweg over de ‘sights to see’. Mijn collega Geert wacht mij op bij het busstation. Bij aankomst in het hotel kloppen een aantal studenten op mijn deur, om mij welkom te heten.

Een ander land, een nieuwe omgeving. Genoeg materiaal om gestressed van te raken. Dat merk ik ook bij de studenten. Er is al voldoende drama onderling geweest. Die wil niet meer op de kamer met die en die heeft iets gezegd wat die heeft gekwetst. Samen op de kamer en ver weg van huis, zet de interactie onder druk als in een snelkookpan. Aan ons, de docenten, om er weer een beetje lucht bij te brengen.

Op maandagochtend krijgen we een interessante les over de brexit. Steve, de docent, legt uit hoe de meeste noord-Ieren tegen de brexit zijn. Met de rebellen van vroeger nog vers in het geheugen, zijn ze bang om weer tegenover elkaar te staan, in plaats van met elkaar samen te werken aan welvaart. Ik realiseer ik mij dat we best kunnen omgaan met verandering, verandering hoort nou eenmaal bij het leven, zolang het maar veilig en geborgen blijft.

Wanneer we ons niet veilig voelen, kost dit ons lichaam ontzettend veel energie. In de staat van angst zoeken we een uitweg, weg naar waar het weer veilig is. Bijvoorbeeld de student die een vlucht eerder heeft geboekt om weer thuis te zijn. Of proberen we iets te vinden wat ons weer in een staat van ontspanning brengt. Zoals een paar Ierse biertjes helpen het hier leuk te hebben. Of door even op de kamer weg te duiken in een Netflix-serie.

De wens om veilig en oké te zijn, is iets wat ons als mens verbindt. Ik denk dat we hier als docent een rol in kunnen spelen door onze studenten een warme en veilige omgeving te bieden. Een thuis weg van huis. Pas wanneer je je veilig voelt, kun je gaan ontdekken en leren. En is dat ook niet wat verandering inhoudt?

Naomi de Lange is gastblogger bij impactyou.nl en docent/coach bij het Friesland College.
Ze ’empowert’ jongvolwassenen en stimuleert hen meer uit zichzelf, de opleiding en het leven te halen.