Bijna een jaar geleden alweer dat we voor het eerst allemaal online les moesten gaan geven. Ergens voelde het spannend, uitdagend, maar ook leuk omdat het een nieuwe vorm van onderwijs was. De lessen kwamen rustig op gang en we zochten allemaal naar manieren om het online onderwijs zo goed mogelijk vorm te geven. Elke keer dachten we dat het nog maar een paar weken zou duren. Er werd al door veel studenten geleefd van persconferentie naar persconferentie. Telkens met de mededeling dat het mbo-onderwijs nog niet (volledig) hervat kon worden op locatie.

En zo zit ik weer op de dag dat er een nieuwe persconferentie gaat plaatsvinden, 23 februari 2021. Alles lekt elke keer uit en zo ook nu. Er lijken versoepelingen te komen voor het onderwijs en dat vind ik elke keer interessant.

We hebben in het zuiden natuurlijk net de carnavalsvakantie achter de rug, dus er is nog wat frisse moed bij de studenten, maar er zijn steeds meer studenten die het niet meer lukt. Het lukt hen niet meer om thuis te zitten de hele dag, om de hele dag actief mee te doen. Ik krijg steeds meer berichtjes van studenten die hun webcam niet willen aanzetten of niet mee willen/kunnen doen doordat er iets aan de hand is.

De vooruitzichten dat de studenten mogelijk weer af en toe naar school mogen, maakt hen vrolijker. De versoepelingen die aangekondigd zijn, houden in dat middelbare scholieren en studenten van het mbo-onderwijs mogelijk één dag per week naar school mogen. De organisatie daarvan is natuurlijk iets anders. Hoe beslis je welke scholieren/studenten wanneer naar school mogen? Het is lastig, want je zou iedereen elke week een dag naar school willen laten komen, maar tegelijkertijd weten we allemaal dat dat niet gaat lukken. Zeker niet als we allemaal 1.5 meter uit elkaar moeten blijven. Logisch, maar wel jammer. Want dat betekent dat we nog steeds niet iedereen elke keer kunnen zien en dat zou het fijnst zijn. Toch zorgt het ook voor enige ademruimte bij een aantal studenten. Eindelijk weer naar school, al is het dan maar voor één dag!

Tot we weer volledig naar school mogen, blijven we zoeken naar de beste manieren om studenten en leerlingen te motiveren. Soms door juist onderwijs aan te bieden dat niet achter de computer plaatsvindt, soms door de boel de boel te laten en soms door samen keihard te werken.

Houd de moed erin! Ik ben alvast benieuwd naar hoe de versoepelingen in de praktijk gaan werken. Jij ook?

 

 

 

 

 

 

Eva Wagemans is docente aan het VISTA college in Heerlen. Het zuiden van Nederland staat niet alleen garant voor beter weer (haha), maar ook voor leuke studenten. Als docent Engels, Nederlands en burgerschap probeert ze de studenten van de ICT-afdeling communicatiever en wereldwijzer te maken. Mocht dat niet lukken, dan hebben ze tenminste een uur gelachen (al kan ze ook wel streng zijn).