Als Personal Impact Trainer help ik mensen de beste, bewuste versie van zichzelf neer te zetten. Eerst naar binnen: Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je? En dan naar buiten: Wat betekent dat voor een ander?. Een mooie oefening om daarmee kennis te maken is het leren kijken naar jezelf aan de hand van een eenvoudige vraag die een hoop losmaakt, namelijk: Wat maakt jou jou? Dr. Seuss heeft daarover een fantastische quote:

“Today you are you, that is truer than true. There is no one alive, who is youer than you.” – Dr. Seuss

Laatst mocht ik een Personal Impact Training verzorgen bij het WZW in Arnhem. Een zeer diverse groep mensen qua leeftijd, achtergrond en ambitie. Met veel respect en openheid naar elkaar veranderde deze groep “vreemden” binnen no time in een samenwerkende, elkaar aanmoedigende club, die elkaar heeft voorzien van waardevolle feedback.

Met de vraag ‘Wat maakt jou jou?’ gingen onze kandidaten thuis aan de slag als voorbereiding op de training. Ze kregen als opdracht mee hierop antwoord op te geven op video met ondersteuning van onze Online Video Studio. Het ging er niet om een perfecte video te maken, de perfect samengestelde boodschap op te stellen, of allerlei toffe effecten toe te voegen. Het ging puur en alleen om een ruwe versie van deze boodschap. Het gaat uiteindelijk om de inhoud, niets meer, niets minder.

Tijdens de training hebben we ruim aandacht besteed aan het kijken naar deze video’s. Direct daarna volgde een feedback ronde per deelnemer waarin alle tijd, ruimte en aandacht werd geschonken aan het geven van feedback, toelichting daarop en het beantwoorden van vragen hierover. Opvallend om te zien dat een ander soms moeiteloos talenten in ons ziet, terwijl wij ons focussen op wat er allemaal nog ontbreekt en niet goed is. Wat zijn we toch streng naar onszelf!

En dat vind ik precies hét allermooiste aan video als middel om kennis te maken met jezelf. Het opnemen en delen van een video ‘an sich’ waar je nog lang niet tevreden over bent en waarvan je vindt dat je gek klinkt, ‘anders’ overkomt, niet duidelijk bent (om er een paar te noemen), dat alleen al is een persoonlijke overwinning voor velen. Daarmee ook direct een van de belangrijkste inzichten van de ochtend: just do it. De enige manier om verder te komen is door de sprong te wagen. En is de sprong te groot, dan een stap, al is het slechts een milimeter vooruit. Want daarmee kom je in beweging en vanuit beweging komen nieuwe ervaringen. Vanuit nieuwe ervaringen komt nieuwe kennis over jezelf. En hoe beter je jezelf leert kennen, des te sterker de impact die je kunt maken.

Als ik terug denk aan deze training, denk ik aan Truus. Zij heeft 3 minuten lang op video een boodschap vastgelegd waarmee zij probeerde zichzelf anders voor te doen. Wat ingetogener dan zij normaal gesproken is. Alleen op twee momenten in haar verhaal verraadde zij zichzelf. Bij de woorden ‘gezonde bemoeial’ en ‘verbinder’ veranderde haar gezichtsuitdrukking VOLLEDIG. Zij kreeg van de hele groep als advies juist dat stuk van haarzelf meer in het licht te zetten. Stop met iemand anders te moeten zijn en omarm wie je bent. Richt je op het gebruiken, versterken en doorontwikkelen van je talenten, jouw authentieke zelf.

In woorden samengevat namens de kandidaten wat hun indruk was van deze sessie: fascinerend, boeiend, zet aan tot denken, keerpunt, bevestiging, inzicht, vernieuwend, video mooi middel om iets los te maken, mooie achtergrond ten grondslag aan Personal Impact Programma, uniek, nieuw product, nieuwe mensen, kado, openheid. Als je mij nu zou zien terwijl ik dit weer lees, zie je een glimlach van oor tot oor. Ik voel mij trots en dankbaar voor deze bijzondere kennismaking.

Vrolijke groet, Kirsten