Na een verhuizing, midden in de verbouwing en na een relatie breuk, gaat het niet zo goed met mij. Zoals een collega ook zei: je hebt net 3 van de meest stressvolle dingen meegemaakt, daar heb je even tijd voor nodig om te helen.

Een goed moment om te praten over psychische problemen. Ik heb net een training gehad in het omgaan met psychische problemen onder studenten. Het komt vaker voor dan je denkt. Ongeveer 1 op de 3 mensen heeft te maken (of heeft te maken gehad) met psychische problemen. Wanneer de cursusleider de kenmerken van depressie op tafel legt, van laag zelfbeeld tot veel piekeren en een somber aanhoudend gevoel, denk ik, dat kan ik nu wel zijn.

Het kan ons allemaal overkomen, wanneer de lasten van het leven zwaarder wegen dan de kracht die we op dat moment hebben om het te dragen. Waar we allemaal wel mee te dealen krijgen, veranderingen, onprettige gebeurtenissen, iemand in je omgeving waar het niet goed mee gaat, je alleen voelen met waar je mee worstelt. En dan maar doorgaan in de dagelijkse taken.

Het opmerken bij een ander als het niet goed gaat, daar ben ik een ster in. Doorvragen, hulp aanbieden. Maar als het om mezelf gaat, ben ik net zo lief onzichtbaar. Dat is de cru van je niet goed voelen: je wilt dat iemand je ziet en tegelijkertijd wil je niet gezien worden. Schaamte, bang voor oordelen, bang om te falen. Dat is wat je ook ziet onder studenten, een masker, afwezigheid, verminderde inzet.

Dan is het fijn als iemand een hand op je schouder legt en zegt, hey gaat het wel goed? Even luistert naar je gevoel, een empathische reactie geeft. En samen met je zoekt naar passende hulp.

Wat ik heb geleerd in de cursus, is dat wanneer het niet goed met je gaat, het makkelijk is om te verzanden in de dingen die niet goed gaan. Maar om dan ook te denken: wat gaat er wel goed, wat kan ik wel goed? Om vanuit daar weer verder te bouwen. Ik pak pen en papier erbij en ik schrijf alles op waar ik denk dat ik talentvol in ben. In het begin is het moeilijk maar uiteindelijk heb ik toch een blaadje vol. ik kijk er even naar. Ik voel mijn kracht weer een beetje terugkomen. Een klein succes en weer een stap vooruit!

Naomi de Lange is gastblogger bij impactyou.nl en docent/coach bij het Friesland College.
Ze ’empowert’ jongvolwassenen en stimuleert hen meer uit zichzelf, de opleiding en het leven te halen.