Begin januari 2020, tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. In oktober 2019 ben ik officieel begonnen met mijn coachpraktijk Young Talent Coach. In de maanden hiervoor ben ik druk bezig geweest met de voorbereidingen om te kunnen starten. Zo heb ik bijvoorbeeld de inrichting voor mijn praktijk uitgezocht, heb ik mijn coachtool Dobbel Je Gesprek op de markt gebracht, ben ik blogs gaan schrijven voor Impact You en ben ik gestart met ‘netwerken’.

Terugkijkend op 2019, mijn eerste maanden als ondernemer, kan ik zeggen dat ondernemen een hele wereldreis voor me is. Ik ben veel dingen tegen gekomen die ik van te voren niet had kunnen bedenken. En dan heb ik het niet alleen over bureaucratische rompslomp, maar ook over mijn eigen ‘ik’, Sjoerd als ondernemer. Door vele ervaringen ben ik erachter gekomen dat perfectionisme een kwaliteit en een valkuil van mij is. Ook weet ik dat als ik enthousiast raak, ik snel progressie wil zien. Maar wat kun je verwachten na twee maanden ondernemen? Welk resultaat heb ik geboekt? Hoe meet ik deze progressie?

Als ondernemer zou ik zeggen dat ik weinig resultaat heb behaald, de inkomsten uit mijn onderneming zijn nog niet te vergelijken met de inkomsten die ik mis doordat ik in loondienst minder ben gaan werken. Wel kan ik zeggen dat mijn netwerk als ondernemer sterk is gegroeid. Voor de lange termijn heb ik als ondernemer stappen kunnen zetten en liggen er mooie plannen in het vooruitzicht.

In mijn rol als coach zou ik zeggen dat ik meer resultaat heb behaald. Ik heb mezelf als persoon verder leren kennen, weer een stukje van mijn identiteit ontdekt en nieuwe talenten kunnen inzetten. Deze opbrengsten neem ik weer mee in mijn rol als coach bij het coachen van jongeren.

Terugkijkend, vind ik dat ik mooie stappen heb gezet, met mooie resultaten. Ik heb veel geleerd en weet welke koers ik wil uitzetten voor 2020. In dit jaar wil ik erachter komen waar ik samen met Young Talent Coach de focus op wil leggen. Is dit het individuele coachen van jongeren? Het coachen van een groep jongeren? Het aanbieden van workshops aan professionals? En op welke gebieden/onderdelen wil ik deze coaching en workshops dan aanbieden? Om erachter te komen wat echt binnen mijn identiteit en hart ligt ga ik het allemaal uit proberen.

Vanaf januari start ik als jongerencoach en netwerklid bij centrum het Ven. Dit is een stichting die bestaat uit coaches en therapeuten in allerlei disciplines. Door me aan deze stichting te verbinden wil ik als ondernemer groeien. Maar mede door intervisie en brainstormsessies wil ik ook mijn vaardigheden als jongerencoach vergroten. De stichting is gevestigd in een schitterend oud klooster. Een zeer inspirerende locatie voor het geven van workshops aan jongeren of professionals. Dit vormt een van mijn doelen voor het jaar 2020.

In januari staat ook het geven van een workshop aan basisschool leerkrachten op de planning. In deze workshop ga ik via mijn coachtool Dobbel Je Gesprek in gesprek met leerkrachten met als onderwerp het coachen van jongeren. Via dit gesprek laat ik zien hoe ik jongeren coach in mijn rol als docent en jongerencoach. Ook laat ik zien welke tools ik hierbij inzet.

Ook als ondernemer ga ik in 2020 flink aan de bak, ik ga verder met het uitbreiden van mijn netwerk, op zoek naar inspirerende gesprekken en nieuwe uitdagingen! Ik wens jullie als lezer een schitterend, gezond en inspirerend 2020 toe!

Graag sluit ik mijn blog af met een vraag aan jullie; “Wat zouden jullie van een jongerencoach verwachten?”

Tot de volgende blog!

Sjoerd Bongaerts is gast blogger bij impactyou.nl en Docent economie, projectonderwijs bij het Blariacum College. Daarnaast is hij eigenaar van Young Talent Coach; www.youngtalentcoach.com. Hij helpt jongeren de beste te worden in het maken van belangrijke loopbaankeuzes door hun talent te prikkelen.