Een zomervakantie van ruim 2 maanden, dat was wennen, maar ook die is voorbij gevlogen! Op 30 juni ben ik vader geworden van Suze, onze tweede dochter. Voor mij betekende dit geboorteverlof voorafgaand aan de zomervakantie. Dit betekent dat ik de maanden juli en augustus ‘vrij’ ben geweest. Als ik er nu op terugkijk kan ik alleen maar concluderen dat de tijd voorbij is gevlogen. Wat heb ik genoten, genoten van ons gezin! We zijn niet op vakantie geweest maar hebben ons geamuseerd met leuke dagjes uit en leuke activiteiten aan huis. Ook hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de vrije ruimte en kraamvisite op bezoek gehad. Naast al het genieten heb ik tussendoor ook gewerkt, vooral gewerkt aan de toekomst van Young Talent Coach. En omdat dit mijn eigen bedrijf is, voelt het ook niet altijd als werken. In dit blog neem ik je mee in de plannen van Young Talent Coach voor het komend schooljaar. Ook deel ik tips die mij helpen om goed voorbereid te zijn voor het nieuwe schooljaar.

Een aantal van jullie heeft het misschien al gelezen, vanaf komend schooljaar heb ik een nieuwe werkplek voor mijn bedrijf Young Talent Coach, tot op heden deed ik alles vanuit thuis. Maar vanaf september heb ik een eigen plek in de Greswaren. De Greswaren is een ontmoetingsplek voor bedrijven, de samenleving en jongeren. In de oude greswarenfabriek in Reuver is het Grescollege gevestigd evenals een aantal bedrijven. De plek nodigt uit om de samenwerking tussen de samenleving, de jongeren en bedrijven op te zoeken. Ik vind het mooi dat ik hier vanaf nu onderdeel van mag uitmaken. Deze plek zal door mij worden gebruikt als trainingsruimte en kantoorruimte. Naast het begeleiden van individuele jongeren ga ik hier ook aan de slag met het opzetten van kortdurige trajecten voor leerlingen van het Grescollege. In deze trajecten ga ik aan de slag met thema’s als motivatie en studievaardigheden. Ik heb er zin in!

De nieuwe werkplek zorgt ook mede voor groei van Young Talent Coach. De afgelopen drie jaar heb ik stap voor stap gebouwd aan het bedrijf. Dit ging vooral met vallen en opstaan. De afgelopen weken heb ik ervaren dat dit opbouwen steeds meer z’n vruchten heeft afgeworpen. Steeds vaker hoop ik dat er een keer meer dan 24 uur in een dag zitten, zodat ik meer tijd heb om verder te bouwen. Young Talent Coach combineren met mijn andere baan als docent maar ook zeker mijn gezin zal een uitdaging worden voor het komende schooljaar. Een uitdaging waar ik veel zin in heb maar die ook vraagt om een goede voorbereiding!

Voor de mensen die me al langer kennen, ik houd van structuur en orde. Soms ben ik nogal een controlfreak. Deze karaktereigenschappen komen me het komend schooljaar goed van pas. Door structuur aan te brengen creëer ik voor mezelf rust en lukt het me om alle ballen hoog te houden. Hieronder deel ik een aantal tips die mij helpen om te focussen, misschien zit er voor jou ook iets tussen:

  • Tijd afbakenen. Het komend schooljaar ga ik mijn dagen goed afbakenen. De dagen die ik voor Young Talent Coach werk zijn ook echt alleen voor bezigheden rondom mijn bedrijf beschikbaar en niet voor andere zaken. Dit geldt ook voor mijn privé leven. Mijn papadag blijft een papadag en wordt niet gevuld met werk gerelateerde zaken.
  • Om het overzicht te houden werk ik met mijn google agenda. In deze agenda noteer ik alle afspraken. Afspraken voor het Grescollege, afspraken voor Young Talent Coach en privéafspraken. En alle afspraken het liefst in hun eigen kleur 😊
  • Voor het Grescollege maak ik een spreadsheet met daarin per klas een planning. Zo kan ik in één overzicht zien wat er voor de komende week op de planning staat.
  • In ditzelfde spreadsheet maak ik voor elke klas een tabblad aan. In dit tabblad noteer ik de belangrijkste opmerkingen per les. Wat viel er op en waar moet ik de volgende keer aandacht aanbesteden?

De bovenstaande tips helpen mij bij het opstarten van het nieuwe schooljaar. Wat helpt jou om fris te kunnen starten? Ik lees het graag terug!
Tot de volgende!

Sjoerd Bongaerts is gastblogger en onderwijsadviseur bij impactyou.nl en Docent economie bij het Grescollege. Daarnaast is hij eigenaar van Young Talent Coach; www.youngtalentcoach.com. Hij helpt jongeren de beste te worden in het maken van belangrijke loopbaankeuzes door hun talent te prikkelen.