In een van mijn eerste blogs schreef ik over mijn werk als projectonderwijsdocent op het Blariacumcollege. Naast mijn economielessen en het begeleiden van mijn coachklas, geef ik ook het vak VOO (vakoverstijgend onderwijs). In dit vak gaan we opzoek naar de talenten van leerlingen en prikkelen we de leerlingen om hun talenten in te zetten in hun dagelijks leven. Hierbij werken we nauw samen met het bedrijfsleven, mbo-scholen en andere maatschappelijke instellingen. De projecten die we uitvoeren schrijven we samen met deze partners. De projecten duren gemiddeld acht weken. Van eind oktober tot eind december zijn we, inmiddels traditiegetrouw, met het project “Zweinstein” bezig. Dit project is uitgegroeid tot een waar succes, waarbij we zelfs de pers hebben gehaald! In dit blog neem ik jullie mee in de transformatie van een normale afdeling binnen een schoolgebouw naar de eetzaal uit de Harry Potter films.

Een keer per jaar wordt de afdeling waar ik les geef omgetoverd tot een magische wereld: de magische wereld van Harry Potter. Het is net alsof je de Great Hall van Zweinstein binnenloopt. Met een groep van circa 40 leerlingen voeren we deze complete metamorfose uit. Hoe creëer je een eetzaal van Harry Potter?  Simpelweg door de kwaliteiten en talenten van de leerlingen in te zetten. De ene leerling gaat aan het werk met het uitwerken van nieuwe ideeën, de ander gaat prachtige tekeningen maken en weer een andere leerling spant zich in door te schilderen, knutselen of te timmeren. Iedereen wordt in zijn/haar kracht gezet.

De tekenaars mogen (voor deze gelegenheid), in Harry Potter stijl, fantastische tekeningen op de pilaren van de afdeling maken. In de tussentijd gaat de schildercrew aan het werk met het maken van glas in lood ramen, zodat de binnen- en buitenkant van de afdeling de sfeer ademt van een oud kasteel. De innovatieve denkers hebben in de tussentijd bedacht om zwevende kaarsjes, heksenbezems en vliegende sleutels aan het plafond op te hangen. Ook mag “Jammerende Jennie” op het toilet natuurlijk niet ontbreken. Om het geheel nog meer sfeer te geven, hangt er ook een ware ‘dementor’ aan het plafond. Ben je al nieuwsgierig hoe dit er allemaal uitziet? Neem dan snel een bezoekje aan mijn website, hier vind je namelijk meerdere foto’s waarin de sfeer van de eetzaal wordt weergegeven: www.youngtalentcoach.com

Maar waarom toveren we de afdeling eigenlijk om tot de eetzaal uit de films van Harry Potter? Waarom acht weken zwoegen? Traditiegetrouw sluiten we het kalenderjaar af met een gezellig kerstontbijt. Maar sinds vier jaar nuttigen we dit kerstontbijt in de eetzaal van Zweinstein. Wat begon met een paar zachte broodjes, kaas, jam en chocomel is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig ontbijt in tovenaars- en heksenstijl. De 250 leerlingen van onze afdeling genieten van een ontbijt dat bestaat uit onder andere: koffiebroodjes in de vorm van een Harry Potter bril, heksenkaas, toverwater met een smaakje, een bloederig drankje met oogballen, een betoverd heksenhoed-croissantje, een tover-kaasstengel en nog veel meer… Laat het tienerbrein maar zijn gang gaan en de mooiste ideeën worden werkelijkheid.

Om deze ideeën te verwezenlijken, zijn wij de samenwerking aangegaan met Gilde Opleidingen. Dit is een mbo-school die onder andere opleidingen aanbiedt op het gebied van Food & Hospitality en Leisure. In ons eerste contact werd direct duidelijk dat er veel enthousiasme aanwezig was bij de docenten van deze opleidingen. Ook dankzij deze samenwerking worden onze leerlingen geprikkeld om hun talenten in te zetten. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de gelegenheid om een dag in de keuken van deze school mee te lopen en krijgen hierdoor al een gevoel bij een eventuele vervolgopleiding. Maar ook de studenten van het Gilde worden geprikkeld om hun kwaliteiten en talenten in te zetten. Voor hen is het namelijk een praktijkopdracht.

In drie bijeenkomsten maken onze leerlingen kennis met de mbo-studenten. In de eerste bijeenkomst komen de studenten en docenten van de Gilde-opleidingen naar onze school. Samen met onze leerlingen gaan ze brainstormen over de vormgeving en invulling van het ontbijt. Wat wordt er geserveerd? Wat past binnen het thema van Harry Potter? Hoe kunnen we de tafels aankleden? Hoe ontvangen we de gasten? Hoe entertainen we de gasten tijdens het ontbijt? Hoe zorgen we ervoor dat het ontbijt duurzaam is? Allemaal vragen die door studenten en leerlingen worden beantwoord. Na deze brainstormsessie bepalen de docenten en studenten wat wel en niet haalbaar is. Tijdens de tweede bijeenkomst gaan onze leerlingen een dagje meelopen met de mbo-studenten. Dit doen ze in twee groepen; de foodgroep en de hospitalitygroep. De foodgroep gaat in de keuken aan de slag en gaat de gerechten die tijdens het ontbijt zullen worden geserveerd als proef maken. De hospitalitygroep gaat aan de slag met de tafelaankleding, het stukje entertainment en deze groep brengt een bezoek aan de groothandel. Hier gaan ze een bestellijst maken met producten die ze nodig hebben voor de aankleding van het ontbijt.

Op de dag zelf en tevens de derde bijeenkomst, komen de docenten en studenten van het Gilde naar het Blariacumcollege om het ontbijt voor te bereiden en te serveren met onze leerlingen. Wauw wat een sfeer! De lichten zijn gedoofd, de zwevende kaarsen branden, Harry Potter muziek wordt afgespeeld en 250 leerlingen genieten van een betoverd ontbijt!

Na de kerstvakantie kunnen we nog dagen na praten over het magische kerstontbijt. Dit doen we informeel met collega’s en leerlingen. Maar ook worden er coachgesprekken met de betrokken leerlingen gevoerd. Welke talenten hebben de leerlingen van zichzelf ontdekt? Welke obstakels zijn ze tegen gekomen? En hoe is hun eigen zelfbeeld veranderd? Het voeren van deze coachgesprekken kan gedaan worden met behulp van mijn coachtool. De dobbel-je-gesprek-tool is in mijn eerdere blogs al eens voorbijgekomen. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt?… Dan heb ik een verrassing.

WINACTIE

Kerst is de tijd van gezellig samenzijn en het geven en ontvangen van cadeaus, daarom wil ik deze blog afsluiten met een winactie. Met deze winactie geef ik een complete set van ‘dobbel je gesprek’ weg. Wat moet je doen? Geef antwoord op de onderstaande vraag en volg mij op socialmedia (Young Talent Coach) op Instagram of Facebook (beiden kan natuurlijk ook).

‘Op welke inspirerende manier brengen jullie leerlingen uit het vo en mbo bij elkaar?’

Sjoerd Bongaerts is gast blogger bij impactyou.nl en Docent economie, projectonderwijs bij het Blariacum College. Daarnaast is hij eigenaar van Young Talent Coach; www.youngtalentcoach.com. Hij helpt jongeren de beste te worden in het maken van belangrijke loopbaankeuzes door hun talent te prikkelen.